Wat is kleur en kleurgebruik

Kleur is ongrijpbaar, heeft iets magisch en kan je alleen zien bij licht. In het donker of schemerdonker, bijvoorbeeld in de avond, is er geen kleur te onderscheiden en zien je ogen zwart wit en grijstinten. Kleur, dat licht nodig heeft om gezien te worden, is in feite zeer machtig, want ze kan praten, onthullen, vloeken, bedriegen en daarnaast tevens sfeer creëren. Ze kan de nadruk op iets leggen of juist verbergen. Kleur is immens belangrijk op een schilderij. Kijk maar naar grote kunstenaars die vaak een uitstekend gebruik van kleur hebben toegepast.

Dit geldt feitelijk voor alles, ook wanneer je aan de slag gaat met acrylverf. Je kunt met kleur iets benadrukken in je schilderij of juist iets laten vervagen en je kunt een bepaald voorwerp groter of juist kleiner laten lijken. Je kunt iets realistisch schilderen door het in de ‘juiste kleur’ te schilderen, bijvoorbeeld een boomstam in bruintinten, of juist niet door het een totaal andere kleur te geven.

Kortom, kleuren zijn een zeer belangrijk aspect die het verschil kunnen maken en een sfeer kunnen aangeven. Zachte pasteltinten geven een ander effect dan krachtig rood en oranje. Een schilderij kan waar het ook hangt, een ruimte een totaal andere sfeer geven. Niet alleen door het onderwerp maar ook door het juist gebruik van kleuren. Kies dus zorgvuldig de kleuren uit waarmee je werkt en probeer veel uit. Bewaar restjes verf om hiermee later te kunnen experimenteren. Weet je van te voren al waar je bepaald kunstwerk wilt ophangen, houd dan rekening met de reeds aanwezige kleuren in deze ruimte.
Kleuren zelf mengen

-Primaire kleuren (basiskleuren waarmee je in theorie alle andere kleuren kunt mengen).

-Secundaire kleuren (mengkleuren van twee primairen).

-Tertiaire kleuren (mengkleuren van drie kleuren).

ROOD (primaire kleur)

GEEL (primaire kleur)

BLAUW (primaire kleur)

ORANJE = rood en geel

GROEN = blauw en geel

PAARS = blauw en rood

Als je de hierboven genoemde kleuren weer onderling mengt, krijg je de tertiaire kleuren. Bijvoorbeeld geel met oranje wordt lichtoranje. Groen met blauw wordt blauwgroen, geel met groen wordt lichtgroen enz.
Primaire kleuren