Secundaire kleuren

De Secundaire (tweede) kleuren, te weten oranje, groen en paars kunnen gemaakt worden met de de 3 primaire basiskleuren, te weten rood, geel en blauw. Door het mengen van de 3 primaire kleuren ontstaan dus de secundaire kleuren.

·       Rood en geel vermengt krijg je de kleur oranje
·       Geel en blauw vermengt krijg je de kleur groen
·       Blauw en rood mengt krijg je de kleur paars

Hoewel hier 3 secundaire hoofdkleuren worden genoemd, zijn er veel meer secundaire kleuren, want oranje, groen en paars kunnen in oneindig veel tinten gemengd worden door aanpassing van de verhouding van de 2 hoofdkleuren die je mengt. Bijvoorbeeld als je veel rood toevoegt en maar klein beetje geel, krijg je al een heel donker roodachtig oranje.
Wat is kleur?

Kleur is ongrijpbaar, heeft iets magisch en is er alleen als er licht is. Bij totale duisternis is er geen kleur te onderscheiden. Kleur is in feite zeer machtig, want ze kan praten, onthullen, vloeken, bedriegen en daarnaast tevens sfeer creëren. Dit geldt feitelijk voor alles, ook wanneer je aan de slag gaat met acrylverf. Je kunt met kleur iets benadrukken in je schilderij of juist iets laten vervagen en je kunt een bepaald voorwerp groter of juist kleiner laten lijken. Kortom, kleuren zijn een zeer belangrijk aspect die het verschil kunnen maken of een sfeer kunnen aangeven. Zachte pasteltinten geven een ander effect dan krachtig rood en oranje. Kies dus zorgvuldig de kleuren uit waarmee je werkt.
Secundaire kleuren