Landschap schilderen

Het schilderen van een landschap kan je natuurlijk het beste buiten doen, daar kan je alles op je laten inwerken en heb je direct contact met het landschap. Je kunt het ruiken, zien, voelen en ervaren. Bij landschap schilderen is het wel noodzakelijk om vrij snel te werken omdat je maar een paar uur de tijd hebt, soms nog korter voor het juiste licht. Het kan helpen om een paar foto’s te maken, zodat je thuis verder kunt gaan met het uitwerken van het schilderij.

Zorg dat je goed voorbereid bent als je op pad gaat, eten en drinken meeneemt en goed gekleed bent op de juiste weersomstandigheden. Neem een lekker stoeltje mee en neem de tijd om een goede plek te vinden om te gaan schilderen. Bekijk het landschap uit verschillende hoeken voordat je een beslissing neemt wat je wilt gaan schilderen.  Leg jezelf, vooral als je beginner bent, geen druk op, met een ontspannen houding schilder je het beste.
Tips en trucs

  • Voordat je begint, laat het landschap rustig op je inwerken, heb geen haast om te beginnen
  • Bedenkt wat je wilt gaan schilderen, maak een keuze. Is er iets wat je aandacht trekt, een bijzondere boom of berg?
  • Werk vooraan details uit, maar achteraan juist niet. Richt je dus op de voorgrond.
  • Probeer het gevoel over te brengen wat een landschap je geeft, breng de emotie over op het doek
  • Voorkom te grote vlakken van hetzelfde en breng er variatie in aan, bijvoorbeeld door op een grasvlakte veel verschillende kleuren groen te gebruiken, dat maakt het spannend.
  • Maak eventueel foto’s zodat je thuis details verder kunt uitwerken

Video: landschap schilderen

In de volgende video uitleg is te zien hoe Tiest Simons een landschap schildert met acrylverf aan de hand van een foto.
landschap schilderen